SMURD-ul si un OM.

Standard

In sporturile de echipa exista expresia „Echipa castigatoare nu se schimba„. Pana la urma asta e adevarul, daca functioneaza, nu te apuci sa schimbi ceva.

SMURD-ul este un serviciu medical de intervenție rapidă, de fapt cam toata lumea a auzit in ultimii ani de SMURD, a intrat adanc in vocabularul roman, daca faci accident „vine si te scoate SMURD-ul” din masina. Pana aici nimic anormal, partea extraordinara, este ca SMURD-ul este un serviciu medical,  care culmea(!) functioneaza! Si functioneaza bine! E extraordinar faptul ca ceva din sistemul medical (chiar daca organizational SMURD-ul intra la pompieri) merge bine.  De ce sa schimbi ceva ce functioneaza, ceva ce are efect. Indiferent de ce se intampla in spate, poate ineficienta administrativa, poate costuri mari, poate interese, poate, poate, poate. Sunt multi de „poate”, dar este sigur ca baietii si fetele astea isi fac treaba repede si bine, cu alte cuvinte, PROFESIONIST!

Omul care se vede din spatele SMURD-ului este  Raed Arafat. Omul asta a avut ambitia si in 20 de ani a INVENTAT un sistem care intervine in cel mai scurt timp pe sosea, pe munte, pe apa.  Ca pasionat de munte si motociclism, am redirectionat cei 2% din impozit catre fundatia SMURD. Imi place sa stiu ca daca mi se intampla ceva, cineva cu un elicopter, ambulanta, barca, va veni sa ma ajute.  Pana sa existe colaborarea cu SMURD-ul, salvamontul era ajutat la interventii de elicoptere MApN, iar dupa cum imi spunea un salvamontist, aprobarea de decolare putea sa intarzie si 4 ore.  In cazul accidentelor, cum era cand echipajul de descarcerare nu avea si un paramedic?   E trist ca a fost nevoie de un strain care sa vina sa ne arate cum sa facem o treaba bine, sa ne arate ca trebuie sa iti faci treaba, nu sa apari la televizor.

Din pacate un sistem care functioneaza bine in Romania se vrea privatizat. Sau mai bine zis, unii il vor privatizat.  Fiecare judet cu SMURD-uletul lui, sau poate un IVR cu mesaje inregistrate „Pentru Buzau apasati 2, Pentru Ciorogarla apasati 3… Pentru Fracturi apasati 14, Pentru a fi transferat la un operator apasati 47”. Un sistem crescut si maturizat in 20 de ani a devenit interesant pentru privatizare, sau liberalizarea pietei cum s-ar spune pompos. Hai sa facem competitie la ceva ce merge bine si fara. Cum ar fi competitia in domeniul asta? Sa vina 2,3,4 ambulante la o interventie? Sa se certe care sa ia pacientul si sa deconteze interventia? Ambulante cu culori si steme diferite? Firme fantoma aparute peste noapte ca firmele de protectie si paza?

Dovada de ipocrizie? Politia Romana, institutie a statului a cumparat Loganuri de 70.o00 euro . SMURD-ul a cumparat 2 motociclete de 44.000 euro .  Ce cacat are o masina de politie? Extra platina la motor? Vine nea’ Gica Tablagiu’ la interventie sa iti salveze viata? Au defibrilator semi-automat, aspirator secretii, oxigen, trusa resuscitare, gulere cervicale, stingator? Pentru ca motocicletele SMURD au! De ce nu privatizati Politia? De ce nu Armata, Jandarmeria sau Pompierii?

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s